top of page
_MG_1381 copy.jpg
hosanna-logo_hosanna-dark.png

Hosanna staat voor design en creatie van hedendaags glas-in-lood. Wannes zorgt voor de frisse ontwerpen en Johanna voert deze vakkundig uit. Samen experimenteren we met kleur, vorm, textuur en licht voor een uniek ontwerp op maat.​​ Zo proberen we een eeuwenoud ambacht in een eigenzinnig jasje te steken en het glasambacht nieuw leven in te blazen. Naast nieuwe creaties zetten we ook sterk in op restauraties en kleine herstellingen. 

 

Momenteel hebben we onze werkplek gevestigd bij SPIL, een ontmoetingsplaats op een bruisende locatie voor makers en creatievelingen waar we omringd worden door oa. designers vakmensen en handige harry's...

 

De naam hosanna ontstond vrij natuurlijk als een afleiding van Johanna's naam, maar hosanna heeft ook iets kerkelijks, spiritueels, bijna verhevens hetgeen een fijne verwijzing is naar de monumentale religieuze glaskunst van vroeger.

hosanna-logo_hosanna-johanna.png

In 2010 startte Johanna met de opleiding Conservatie-Restauratie glas-in-lood (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen) waar ze alle kneepjes van het métier leerde in combinatie met de kunst en wetenschap van het restaureren. Na de masteropleiding Monumenten- en Landschapszorg (Universiteit Antwerpen) ging ze aan de slag in de erfgoedsector. Ze werkte verschillende jaren voor Monumentenwacht waar ze regelmatig de nood naar bekwame vakmannen en -vrouwen voelde. Gaandeweg begon het daardoor te kriebelen om opnieuw praktisch aan de slag te gaan met dat waarvoor ze initieel opgeleid was: het creëren en restaureren van glas-in-lood. Van een projectje dat startte in de kelder, groeide hosanna al snel uit tot een echte onderneming. 

Ondertussen is Johanna fulltime glazenier en smijt ze zich volledig voor dat wat ze het liefste doet: creëren, adviseren, ondernemen en inspireren. Ze hecht veel waarde aan vakmanschap, ambacht en kwaliteit en deelt met enthousiasme tips, tricks en geheimen van haar beroep als glazenier. Hiermee hoopt ze bij te dragen aan het voortbestaan van dit bijzondere, maar helaas steeds zeldzamer wordende ambacht.

IMG_2174.jpg
IMG_3606.jpg
hosanna-logo_hosanna-wannes.png

Wat ooit begon met het ontwerpen van een flyer voor het lokale jeugdhuis ergens diep in de Kempen, bracht Wannes als jonge knaap tot in de Antwerpse Kunsthuman!ora. Nadien volgde hij de opleiding Beeldende Kunsten (Sint-Lucas), waar hij In 2013 zijn diploma behaalde.

 

Met de nodige kennis op zak ging Wannes aan de slag als grafisch ontwerper. Hij werkte reeds voor verschillende bedrijven en opdrachtgevers om websites, logo's, huisstijlen,... van de juiste vormgeving te voorzien.

Via Johanna werd hij meegezogen in het glas-avontuur. Hij zag de vele opportuniteiten om zowel ambacht, glas, esthetiek als design samen te brengen. Sindsdien kan hij als hosanna's in-house designer zijn creatief ei volledig kwijt.

bottom of page